بهترین نوع سکه برای سرمایه گذاری کدام است؟ اگر پول کافی برای خرید سکه تمام بهار آزادی داشته باشید، این نوع سکه برای سرمایه گذاری بهترین گزینه است. اما اگر پول شما خیلی کمتر از حرفها باشد، حتی میتوانید به خرید سکه پارسیان هم فکر کنید. البته بیگدار به آب نزنید. ابتدا ویژگیهای هر یک را در این مطلب مطالعه کنید تا انتخاب اشتباه، شما به درد سر دچار نکند.
مطلبی که در ادامه میخوانید، راهنمای جامع خرید سکه برای سرمایه گذاری است. بنابراین با مطالعه این مطلب، متوجه میشوید متناسب با شرایط شما، خرید کدام سکه برای سرمایه گذاری بهتر است.
برای انتخاب بهترین نوع سکه برای سرمایه گذاری باید ابتدا انواع مختلف سکه مثل سکه بهار آزادی، سکه طرح قدیم، طرح جدید، سکه امامی، سکه گرمی، سکه پارسیان را بشناسید و تفاوت آنها بدانید. سپس میتوانید متناسب با شرایط خود، بهترین گزینه را انتخاب کنید.
بنابراین برای اینکه متوجه شوید خرید کدام سکه برای سرمایه گذاری بهتر است، ابتدا در خصوص سکه بهار آزادی و انواع آن توضیح داده، سپس میگویم سکه پارسیان چیست و آیا برای سرمایه گذاری یا پسانداز مناسب است یا خیر. در نهایت توضیح میدهیم خرید هر کدام از انواع سکه برای سرمایه گذاری، به چه کسانی توصیه میشود.
سکه بهار آزادی و انواع آن
سکه بهار آزادی دارای تنوع تقریبا زیادی است. این نوع سکه را میتوان از دو منظر زیر دسته بندی کرد.
- از جهت طرح
- از جهت قطع و وزن
سکه بهار آزادی از جهت طرح به ۲ نوع سکه طرح قدیم و سکه طرح جدید که به سکه امامی هم معروف است، تقسیم میشود. از نظر قطع و وزن نیز به ۴ نوع قابل تقسیم است. تمام سکه بهار آزادی، نیم سکه بهار آزادی، ربع سکه بهار آزادی و سکه گرمی، وزنهای مختلف سکه بهار آزادی هستند.
سکه طرح جدید و سکه طرح قدیم نقاط مشترک و تفاوتهایی دارند. این دو طرح از سکه، دارای عیار یکسانی هستند. عیار هر دو طرح معادل ۲۱.۶ است. عیار ۲۱.۶ معادل خلوص ۹۰ درصد است. توجه داشته باشید که برای انتخاب بهترین نوع سکه برای سرمایه گذاری، توجه به عیار آن بسیار مهم است.
طرح جدید و قدیم از نظر انواع قطع و وزن نیز نقطه مشترک دارند. هر دو طرح جدید و قدیم سکه، دارای سکههایی در قطع تمام، نیم و ربع هستند. البته در سال ۱۳۹۰، با توجه به کاهش قدرت خرید مردم، بانک مرکزی سکههای گرمی بهار آزادی را نیز ضرب کرد.
لازم به ذکر است که وزن تمام سکه بهار آزادی ۸.۱۳۳۳ گرم، وزن نیم سکه بهار آزادی ۴.۰۶۶ گرم، وزن ربع سکه بهار آزادی ۲.۰۳۳ گرم و وزن سکه گرمی، همانطور که از نام آن مشخص است، ۱ گرم است.
تفاوت سکه طرح جدید و طرح قدیم
همانطور که از اسم آنها مشخص است، اولین تفاوت سکه طرح جدید و طرح قدیم به طرح این دو نوع سکه مربوط است. در هر دو نوع طرح، یک روی سکه طرح حرم امام رضا (ع) دیده میشود. اما روی دیگر سکههای طرح قدیم، یک شش ضلعی است که درون آن اسم علی نوشته شده است.
اطلاع از تفاوت ظاهری این دو نوع سکه از آن جهت اهمیت دارد که هنگام خرید با دیدن سکهها، متوجه شوید فروشنده در حال فروختن کدام نوع سکه است. اما این ۲ نوع سکه، تفاوت مهمتری دارند.
تفاوت اصلی سکه بهار آزادی طرح جدید (سکه امامی) و سکه بهار آزادی طرح قدیم، در میزان تقاضا برای آنها است. فعالین بازار سکه و طلا میدانند که معمولا تقاضا برای سکههای طرح جدید یا همان سکههای امامی بیشتر از سکههای بهار آزادی یا همان طرح قدیم است.
این تفاوت میتواند شما را به ۲ نتیجهگیری برساند. اول اینکه تقاضای بیشتر میتواند نویدبخش رشد بیشتر سکه امامی باشد. دوم اینکه بالاتر بودن تقاضا میتواند باعث قدرت نقدشوندگی بالاتر سکه امامی شود. بنابراین بین طرح جدید و طرح قدیم، انتخاب سکه طرح جدید (امامی) میتواند بهتر باشد.
برای انتخاب بهترین نوع سکه برای سرمایه گذاری، تا اینجا متوجه شدیم که در خصوص سکه بهار آزادی، تفاوت اصلی مربوط به میزان تقاضا برای سکه طرح قدیم و سکه طرح جدید است. علاوه بر این، باید بدانید میزان تقاضا برای ربع سکه به نسبت سایر قطعها بیشتر است.
البته در این خصوص، بالاتر بودن تقاضا باعث بهتر بودن آن نمیشود. زیرا افزایش تقاضا برای ربع سکه، باعث میشود حباب آن نیز بیشتر باشد. در نتیجه ریسک آن افزایش مییابد. بنابراین در مقایسه بین طرحها و قطعهای مختلف سکه بهار آزادی، بهترین انتخاب تمام سکه طرح جدید یا تمام سکه امامی است.
سکه پارسیان چیست؟
سکه پارسیان یکی از انواع مصنوعات طلا است. این سکهها در بازار طلا و سکه محبوبیت زیادی دارند. علت این محبوبیت قیمت پایینتر آنها به نسبت سکه بهار آزادی است. در واقع از چند دهه قبل، به علت کاهش قدرت خرید مردم، سکههای پارسیان با وزنهایی در حد کمتر از ۱ گرم (۵۰ سوت معادل ۰.۰۵ گرم) تا ۲ گرم وارد بازار شدند.
سکه پارسیان و سکه بهار آزادی (طرح جدید یا امامی و طرح قدیم)، تفاوتهایی دارند. پیش از اقدام به خرید و انتخاب بهترین نوع سکه برای سرمایه گذاری، باید این تفاوتها را بدانید. در ادامه این تفاوتها را توضیح میدهیم.
تفاوتهای سکه پارسیان و سکه بهار آزادی
تفاوتهای اصلی و مهم سکه پارسیان و سکه بهار آزادی عبارتند از:
- تفاوت در عیار
- تفاوت در قطع و وزن
- تفاوت در شکل ظاهری
- تفاوت در مرجع ضرب کننده سکه
- تفاوت در مالیاتی که باید پرداخت کنید
- تفاوت در سودی که فروشنده دریافت میکند
در ادامه توضیحات لازم در خصوص هر یک از موارد را ارائه میکنیم.
تفاوت عیار در سکه پارسیان و سکه بهار آزادی
خلوص سکههای بهار آزادی (در تمام قطعها و در طرح قدیم و جدید) ۹۰ درصد یا معادل عیار ۲۱.۶ است. اما خلوص سکه پارسیان ۷۵ درصد یا معادل طلای ۱۸ عیار است. این موضوع نکته مهمی است که در محاسبات سود و زیان باید به آن توجه کنید.
تفاوت در وزن و قطع سکه پارسیان و سکه بهار آزادی
قطع و وزن سکههای بهار آزادی همیشه ثابت است. این سکههای در قطعهای تمام سکه، نیم سکه، ربع سکه و سکه ۱ گرمی ضرب میشوند. همچنین همیشه وزن این سکهها در هر قطع، یکسان و ثابت است.
اما برای سکههای پارسیان مسئله فرق میکند. این سکههای در وزنهای متفاوتی ضرب میشوند. همچنین تنوع وزن این سکههای بسیار بیشتر است. به نحوی که شاهد وزنهای ۵۰ سوت (معادل ۰.۰۵ گرم) تا ۲ گرم در سکههای پارسیان هستیم.
تفاوت در شکل ظاهری سکه پارسیان و سکه بهار آزادی
در اوایل ضرب سکه پارسیان، شاهد سکههایی با شکل دایره بودیم. اما بعدها به دلیل اینکه این سکهها با سکه بهار آزادی اشتباه نشوند، ضرب آنها به شکل دایره ممنوع شد. به همین دلیل، اکنون شاهد سکههای پارسیان در اشکال پنج ضلعی، شش ضلعی، بیضی و مستطیل هستیم.
تفاوت مرجع ضرب کننده سکه بهار آزادی و سکه پارسیان
سکه بهار آزادی در ابتدا توسط بانک ملی ضرب میشود. اما پس از مدتی، وظیفه ضرب این سکهها به بانک مرکزی ایران سپرده شد. هماکنون نیز نهاد مسئول ضرب سکه بهار آزادی، همچنان بانک مرکزی است. اما سکه پارسیان توسط بانک مرکزی ضرب نمیشود.
در واقع ضرب سکه پارسیان توسط برخی از شرکتهای خصوصی که تعداد آنها نیز زیاد است انجام میشود. یکی از دلایل تفاوت و تنوع بالا در وزن سکههای پارسیان نیز دقیقا همین مسئله است. در واقع شرکتهای مختلف، این سکهها را با وزنهای متفاوتی روانه بازار میکنند.
مسئله پرداخت مالیات در سکه بهار آزادی و سکه پارسیان
بنا بر قانون، هنگام خرید سکه پارسیان باید ۹ درصد مالیات بر ارزش افزوده پرداخت کنید. اما این مالیات به سکه بهار آزادی تعلق نمیگیرد. البته پیشتر برای خرید هر نوع طلا باید مالیات بر ارزش افزوده پرداخت میکردید. اما پس از مدتی مالیات خرید سکه حذف شده است.
این نکته نیز برای تصمیمگیری برای انتخاب بهترین نوع سکه برای سرمایه گذاری بسیار مهم است. چرا که به طور مستقیم روی میزان سود شما اثر گذار است.
سود فروشنده در سکه پارسیان و سکه بهار آزادی
فروشنده میتواند در فروش سکه پارسیان تا ۷ درصد از شما سود دریافت کند. اما دریافت سود برای فروش سکه بهار آزادی مجاز نیست. این مورد نیز تاثیر مستقیمی روی سود شما دارد. بنابراین در انتخاب بهترین نوع سکه برای سرمایه گذاری قابل توجه است.
سکه پارسیان برای پس انداز خوب است یا سرمایه گذاری؟
برای پاسخ به اینکه سکه پارسیان برای پس انداز خوب است یا سرمایه گذاری، ابتدا تفاوت پسانداز و سرمایه گذاری را بررسی میکنیم. شما در سرمایه گذاری توقع کسب سود دارید. اما در پسانداز، نهایتا توقع دارید ارزش دارایی شما کم نشود. حتی در روش پسانداز در بانک، ارزش پول شما در طول زمان به خاطر تورم بالا، کم میشود.
با توجه به توضیحاتی که در بالا در خصوص تفاوت سکه پارسیان و سکه بهار آزادی داده شد، کاملا بدیهی است که سکه پارسیان گزینه مناسبی برای سرمایه گذاری نیست. اما شاید بتوان به چشم پس انداز به آن نگاه کرد. چرا که به هر حال پولی که دارید را به یک دارایی با ارزش به نام طلا تبدیل کردهاید. در ادامه به این میپردازیم که بهترین نوع سکه برای سرمایه گذاری کدام است؟
بهترین نوع سکه برای سرمایه گذاری
همانطور که پیشتر گفتیم، تقاضا برای سکههای طرح جدید (سکه امامی) در بازار بیشتر است. پس در انتخاب بهترین نوع سکه برای سرمایه گذاری، باید سکههای طرح قدیم را کنار گذاشته و دست روی سکههای طرح جدید یا همان سکههای امامی بگذاریم.
به نظر شما در بین سکههای امامی کدام قطع برای سرمایه گذاری بهتر است؟ تمام سکه، نیم سکه، ربع سکه یا سکه گرمی؟ اگر قصد دارید بازه زمانی سرمایه گذاری خود را کوتاه مدت در نظر بگیرید، یا به خرید و فروش سکه فکر میکند، ربع سکه بهتر است. چرا که به علت تقاضای بیشتر، نوسانات بیشتری دارد. بنابراین میتوانید روی موج نوسانات آن، سود کسب کنید.
اما اگر برای سرمایه گذاری خود رویکرد بلند مدت دارید، تمام سکه بهار آزادی طرح جدید، انتخاب بهتری است. البته در انتخاب بین تمام سکه و ربع سکه باید به این توجه کنید که با پول یکسان، در خرید تمام سکه، گرم طلای بیشتری به نسبت خرید ربع سکه بدست میآورید.
برای درک این مسئله کافی است به این توجه کنید که وزن ۴ ربع سکه، معادل یک تمام سکه است. اما قیمت ۴ ربع سکه، از قیمت یک تمام سکه بهار آزادی بیشتر است. معنی این مسئله این است که در خرید ۴ ربع سکه، طلای کمتری بدست میآورید. بنابراین توصیه کلی ما این است که انتخاب تمام سکه بهار آزادی طرح جدید (سکه امامی) بهترین انتخاب برای سرمایه گذاری است.
در ادامه توضیح میدهیم برای سرمایه گذاری موفق روی سکه، باید چه ویژگیهایی داشته باشید. به عبارت دیگر توضیح میدهیم خرید سکه برای سرمایه گذاری به چه کسانی توصیه میشود.
خرید سکه برای سرمایه گذاری به چه کسانی توصیه میشود؟
در درجه اول اگر میزان سرمایه شما کم است، سرمایه گذاری روی سکه میتواند انتخاب مناسبی باشد. در درجه بعد اگر میتوانید ریسک نوسانات و تحولات بازار طلا را بپذیرید، سرمایه گذاری روی سکه انتخاب درستی برای شما است. اما اگر با نوسانات قیمت طلا دچار استرس میشوید و روال عادی زندگی خود را از دست میدهید، توصیه میکنیم وارد این بازار نشوید.
در درجه سوم اگر میتوانید در سرمایه گذاری صبور باشید و نگاه بلند مدت داشته باشید، بازار طلا برای شما مناسب است.
حال اگر تمایل دارید با پول اندک، سرمایه گذاری پر سود را تجربه کنید، ولی ریسک بالای بازار طلا را پیش رو نداشته باشید، سرمایه گذاری از طریق پلتفرم آکومتر را به شما توصیه میکنیم.
در پلتفرم آکومتر میتوانید با مبلغی حتی کمتر از قیمت یک سکه، در بازار املاک سرمایه گذاری کنید. از مزایای استفاده از آکومتر به عنوان پلتفرم خرید متری ملک و فروش متری مسکن ، این است که ریسک مربوط به مسائل حقوقی در خرید و فروش در این پلتفرم وجود ندارد. چرا که کارشناسان آکومتر ملکهای عرضه در این پلتفرم را از نظر حقوقی به دقت ارزیابی کردهاند.
همچنین میتوانید اطمینان داشته باشید پروژههای ملکی عرضه شده در آکومتر، از نظر کارشناسی قیمت مطمئن بوده و قیمت واقعی مربوط به کف بازار برای این پروژهها اعلام میشود. توصیه میکنیم برای تجربه یک سرمایه گذاری ایمن، بدون ریسک و با سود قابل توجه، از پلتفرم آکومتر استفاده کنید.
اگر به دنبال آشنایی با نحوه سرمایهگذاری در آکومتر هستید، کافیست با شماره درج شده در سایت تماس بگیرید تا مشاوران حرفهای در زمینه سرمایهگذاری شما را در خرید و سرمایهگذاری مسکن به صورت رایگان راهنمایی کنند.