سرمایه گذاری در بورس یا مسکن؟

زمان تقریبی مطالعه : 6 دقیقه
سرمایه گذاری در بورس بهتر است یا مسکن؟ | مقایسه کامل بورس و خانه
فهرست مطلب
آیا تمایل داری ؟!

برای تغییر این متن بر روی دکمه ویرایش کلیک کنید. لورم ایپسوم متن ساختگی با تولید سادگی نامفهوم از صنعت چاپ و با استفاده از طراحان گرافیک است.

وقتی بازار بورس و مسکن را مقایسه می‌کنیم، در حال تصمیم‌گیری برای سرمایه‌ای کلان هستیم. در این حالت زمانی بورس مناسب شماست که ریسک‌پذیری زیاد و توانایی تحلیل سهام در بازار بورس را داشته باشید تا بتوانید سرمایه خود را مدیریت کنید. اما اگر صبور هستید و نگاه شما برای سرمایه گذاری بلند مدت است یا توقع درآمد ماهانه از سرمایه گذاری خود دارید، حتما مسکن گزینه بهتری است.

در ادامه توضیحات مفید و مختصری را، البته با زبان کاملا ساده، خدمت شما ارائه می‌کنیم تا بتوانید بهترین تصمیم را برای سرمایه خود بگیرید. بنابراین اگر در دوراهی سرمایه گذاری در بورس یا مسکن قرار گرفته‌اید، این مقاله را تا انتها مطالعه کنید تا از شک و تردید رها شوید.

امکان مدیریت سرمایه در بورس و مسکن

یکی از اصول بسیار مهم در سرمایه گذاری ، مدیریت سرمایه است. حتما این جمله را درباره سرمایه گذاری شنیده‌اید: «تمام تخم‌مرغ‌های خود را در یک سبد قرار ندهید». این جمله به مدیریت سرمایه اشاره دارد. در واقع یکی از راه‌های کاهش ریسک و افزایش سود در سرمایه گذاری، این است که شما تمام پول خود را یکجا متمرکز نکنید.

در این خصوص بورس نسبت به مسکن برتری دارد. هر چند در بازار املاک هم شما می‌توانید اصطلاحا سبد سرمایه تشکیل دهید و پول خود را روی موارد مختلفی سرمایه گذاری کنید، اما برای این کار باید سرمایه هنگفتی داشته باشید.

اگر سرمایه شما در حد خرید یک آپارتمان است، دیگر نمی‌توانید در بازار مسکن سبد سرمایه تشکیل دهید. باید با تمام پول خود همان یک آپارتمان را خریداری کنید. اما با همین پول در بازار بورس می‌توانید به راحتی یک سبد سرمایه منطقی ایجاد کنید.

البته باید توجه داشته باشید که هر چه ریسک یک بازار بیشتر باشد، اهمیت تشکیل سبد سرمایه در آن بازار بیشتر است. بنابراین با توجه به اینکه ریسک بورس بسیار زیاد است، اما ریسک مسکن بسیار کم است، می‌توان گفت تشکیل سبد سرمایه در بورس اهمیت بالایی داشته اما در بازار مسکن، به اندازه بورس حیاتی نیست.

مقایسه نقدشوندگی در بازار مسکن و بورس

میزان سهولت تبدیل یک دارایی به پول نقد، بدون اینکه مجبور به کاهش قیمت آن شوید را نقدشوندگی می‌گویند. هر چه مدت زمان تبدیل دارایی به پول نقد کمتر باشد، قدرت نقدشوندگی آن دارایی بیشتر است.

  • در بین انواع روش سرمایه گذاری ، املاک و مسکن کمترین قدرت نقدشوندگی را دارند. البته قدرت نقدشوندگی برای ملک‌های مختلف، متناسب با شرایطی که دارند متفاوت است. برخی از ملک‌ها (مخصوصا مواردی که مشکلات یا ایرادهایی دارند)، حتی ممکن است تا یکسال هم به فروش نروند. اما برخی از ملک‌ها (مخصوصا ملک‌های اوکازیون یا در زمان رونق بازار املاک)، ممکن است در کمتر از یک هفته به فروش برسند.
  • قدرت نقدشوندگی در بازار بورس معمولا بسیار بالا است. به طور کل بازار بورس یکی از بازارهایی است که در سراسر دنیا، با قدرت نقدشوندگی بالا شناخته می‌شود. معمولا قدرت نقدشوندگی بورس حتی از قدرت نقدشوندگی مسکن در دوران رونق نیز بسیار بیشتر است.

البته در سال‌های گذشته به دلایلی که منجر به ریزش شدید بازار بورس شد، شاهد تشکیل صف‌های فروش بودیم. این اتفاق در آن برهه زمانی منجر به کاهش شدید قدرت نقدشوندگی در بورس ایران شد.

امکان کسب درآمد ماهانه

در بازار مسکن با خرید ملک و اجاره آن، هم می‌توانید از رشد قیمت خانه بهره‌مند شوید، هم درآمد ماهیانه بدست می‌آورید. البته روش‌هایی در بورس وجود دارد که به شما درآمد ماهیانه می‌دهد، اما این درآمد با درآمدی که از اجاره‌داری در بازار مسکن حاصل می‌شود قابل مقایسه نیست.

یکی از راه‌های کسب درآمد ماهیانه از بورس، سرمایه گذاری روی صندوق‌های با درآمد ثابت است. اما سودی که این صندوق‌ها به شما می‌دهند، در مقایسه با اجاره‌داری اصلا قابل توجه نیست.

معمولا صندوق‌های با درآمد ثابت سودی در حد ۲۶ تا ۲۸ درصد پرداخت می‌کنند. مثلا اگر سرمایه شما در حد ۵ میلیارد تومان باشد، سود سالانه صندوق (با فرض سود ۲۸ درصدی) معادل ۱ میلیارد و ۴۰۰ میلیون تومان می‌شود. یعنی درآمد ماهانه شما تقریبا ۱۱۶ میلیون ۷۰۰ هزار تومان خواهد بود.

حال اگر با این پول خانه‌ای در تهران خریداری کنید، می‌توانید روی حدودا ۲۰ میلیون تومان در ماه حساب کنید (اگر رهن دریافت نکنید و فقط اجاره بگیرید). به نظر می‌رسد در این مورد صندوق‌های با درآمد ثابت جذاب‌تر هستند؟ خیر! اشتباه می‌کنید.

شما باید رشد سالانه قیمت مسکن را نیز در نظر بگیرید. حداقل رشد سالانه مسکن تقریبا نزدیک به نرخ تورم است. در حال حاضر (اواخر سال ۱۴۰۲) نرخ تورم حدود ۴۵ درصد است.

حتی اگر رشد مسکن را ۳۵ درصد (یعنی ۱۰ درصد کمتر از تورم) در نظر بگیریم، مسکن صرفا به واسطه همین رشد، سود بیشتری از صندوق‌های بورسی به شما می‌دهد. بنابراین در این مورد از دید سرمایه گذاری، برگ برنده کاملا در دست بازار مسکن است.

البته در بورس با ترید کردن هم می‌توانید درآمد ماهانه داشته باشید. اما این کار هم نیاز به تخصص دارد، هم به جای سرمایه‌گذاری، باید به شغل اصلی شما تبدیل شود تا بتوانید روی درآمد آن حساب کنید.

تخصص‌های مورد نیاز و سختی ورود به بورس و مسکن

ورود به سرمایه گذاری در ملک و بورس سختی‌های خاص خود را دارد. برای ورود به بازار مسکن برای سرمایه گذاری، شما باید حداقل‌هایی از دانش حقوقی درباره املاک را داشته باشید تا بتوانید متوجه مشکلات سندی ملک شده یا در قرارداد کلاه سرتان نرود. در خصوص بورس نیز توانایی در تحلیل تکنیکال و فاندامنتال نیز ضروری است.

البته می‌دانیم که درصد بسیار زیادی از مردم بدون داشتن چنین دانشی در بازار املاک خرید و فروش‌های موفقی را تجربه می‌کنند. اما در عین حال توجه به این نکته که تقریبا ۷۰ درصد از دعاوی حقوقی کشور مربوط به مشکلات و اختلافات در قراردادهای ملکی است، زنگ خطری را برای ما به صدا درمی‌آورد.

البته می‌دانیم بسیاری از مردم به همین شیوه وارد بازار بورس هم شده‌اند. یعنی بدون داشتن هیچ دانشی و صرفا با هیجان بسیار بالا برای کسب سود.

اما نکته بسیار مهم این است که هم احتمال متضرر شدن این افراد در بورس بیشتر است، هم میزان ضرر آن‌ها می‌تواند سنگین‌تر باشد. زیرا بازار بورس کاملا تخصصی است و ورود بدون دانش در آن، احتمال ضرر بسیار بالایی دارد. در کل می‌توان گفت ورود به بازار املاک، به نسبت بورس راحت‌تر است.

مشاوره رایگان سرمایه گذاری بگیر!

اگر بین سرمایه گذاری بورس و ملک سردرگمی و میخوای ملک‌های با ریسک کم و سود بالا رو پیدا کنی، همین الان شماره‌ت رو وارد کن!

مقایسه نوسانات و افت قیمت در بورس و مسکن

برگ برنده در این مقایسه نیز در دست بازار مسکن قرار دارد. بازار بورس یکی از پرنوسان‌ترین بازارها در همه جهان است. اما بازار مسکن در نقطه مقابل آن قرار دارد.

معمولا در بازار ایران، حتی در شرایطی که قدرت مردم برای خرید مسکن بسیار کاهش یافته، مالکین قیمت ملک خود را کاهش نمی‌دهند و منتظر می‌مانند تا قدرت خرید مردم به قیمت ملک برسد. از این پدیده در بازار املاک ایران با عنوان چسبندگی قیمت ملک یاد می‌شود.

بنابراین قیمت ملک در ایران نه تنها نوسانات شدیدی مثل بازار بورس ندارد، بلکه افت قیمتی شدیدی را هم تجربه نمی‌کند. حتی در شرایط رکودی در بازار املاک، معمولا باز هم قیمت ملک رشد می‌کند. اما در این شرایط، رشد قیمت ملک نزدیک به نرخ تورم یا کمتر از آن است.

به همین خاطر است که اطمینان مردم به بازار املاک در ایران بسیار بالا است. در واقع شما با وارد کردن سرمایه خود در بازار املاک، می‌توانید در مورد سرمایه خود آسایش خاطر داشته باشید. این ویژگی خصوصا برای افرادی که ریسک‌گریز هستند، بسیار جذاب و دارای اهمیت است.

مقایسه سودآوری بورس و مسکن در کوتاه مدت و بلند مدت

به طور کل بازار مسکن، بازار کوتاه مدت نیست. هم به دلیل کم نوسان بودن این بازار، هم به خاطر قدرت نقدشوندگی پایین در بازار مسکن، نگاه کوتاه مدت در این بازار منطقی نیست. اما نگاه کوتاه مدت در بازار بورس به خاطر نوسانات زیادی که دارد، بسیار متداول است.

مسئله دیگر به سودآوری این دو بازار در بلند مدت مربوط است. اگر به آمارها نگاه کنیم، می‌بینیم که سودآوری بورس در بلند مدت از بازار مسکن بیشتر است. اما باید توجه داشته باشید که این آمار، مربوط به شاخص کل و میانگین معاملات در بورس است.

حال سوالی که مطرح می‌شود این است که آیا شما آنقدر توانایی و تخصص دارید که بازدهی فعالیت شما در بورس، در حد این میانگین یا بالاتر از آن باشد؟ می‌دانیم که همیشه در بورس، بسیاری از افراد متضرر می‌شوند تا افراد دیگر سود کسب کنند. آیا شما آنقدر توانایی دارید که در صف افرادی باشید که سود می‌کنند؟ یا ممکن است جزو افراد متضرر در بورس باشید؟

به طور کل، برای نگاه کوتاه مدت، بورس برنده این مقایسه است. اما در نگاه بلند مدت، هر چند بر اساس آمار بورس باز هم دست برتر را دارد، اما سرمایه گذاری در مسکن، می‌تواند هم با سود خوبی همراه باشد، هم اطمینان خاطر بیشتری را برای شما به همراه داشته باشد.

مقایسه انواع ریسک در بازار بورس و مسکن

تا اینجا به ریسک‌های هر دو بازار اشاره کرده‌ایم. اما بد نیست برای مقایسه بهتر، مجدد این ریسک‌ها را به صورت مختصر بررسی کنیم.

  • ریسک اصلی در بازار مسکن، مسائل حقوقی است. برخی از کلاهبرداری‌های حقوقی در بازار املاک می‌تواند منجر به از دست رفتن کل سرمایه شما شود. ریسک دیگر در این بازار، خرید با قیمت بالا یا فروش با قیمت پایین است. در این حالت ممکن است ضرر شما سنگین باشد یا شاید صرفا از سود ضرر کنید.
  • ریسک در بازار بورس بسیار متفاوت است. کلیه تحلیل‌های تکنیکال در بورس، بر پایه پیش‌بینی است. یعنی هر چقدر هم در تحلیل تکنیکال تخصص داشته باشید، باز هم ضرر نکردن غیر ممکن است. شما صرفا می‌توانید با مدیریت اصولی سرمایه، ضرر خود را کاهش داده و سود خود را افزایش دهید.

در مقایسه ریسک این دو بازار، می‌توان گفت ریسک در بازار املاک بیشتر از بورس قابل تحلیل است. بنابراین در این مورد نیز امتیاز بیشتر به بازار مسکن می‌رسد.

سرمایه گذاری در بازار بورس و مسکن به چه کسانی توصیه می‌شود؟

اگر فردی تحلیل‌گر و اهل ریسک هستید، سرمایه شما زیاد نیست یا علاقه زیادی به سرمایه گذاری روی موارد مختلف و متفاوت دارید و همچنین در صورتی که نگاه شما در سرمایه گذاری کوتاه مدت است، بازار بورس برای شما بهتر است.

اگر سرمایه زیادی در اختیار دارید، نمی‌خواهید ریسک زیادی را متحمل شوید، نگاه بلند مدت دارید و در سرمایه گذاری صبور هستید یا اگر داشتن درآمد ماهانه از سرمایه گذاری برای شما جذاب است، بازار مسکن بهترین انتخاب برای شماست. یک راه جذاب برای ورود به بازار مسکن، استفاده از پلتفرم آکومتر است.

پلتفرم آکومتر؛ راهی برای ورود به بازار مسکن

پلتفرم آکومتر به عنوان یکی از شرکت های سرمایه گذاری مسکن راهی برای خرید و فروش متری مسکن است. از مزیت‌های استفاده از آکومتر این است که دیگر برای ورود به بازار مسکن، نیازی به دانش حقوقی ندارید. همچنین نیازمند دانش ملکی برای کارشناسی ملک و کارشناسی قیمت نیستید.

کارشناسان خبره آکومتر، کلیه املاک را پیش از ورود به این سایت از نظر حقوقی به دقت بررسی می‌کنند. همچنین تمام ملک‌های موجود در آکومتر، از نظر قیمت کارشناسی شده و با قیمت کف بازار بررسی شده‌اند. بنابراین شما می‌توانید بدون دغدغه، سرمایه خود را از طریق پلتفرم آکومتر با خرید متری خانه وارد بازار املاک کنید.

کلیه قراردادهای آکومتر، روی بستر امضای الکترونیک (تحت نظارت وزارت صمت) منعقد می‌شوند. بنابراین می‌توانید از سلامت حقوقی معاملات انجام شده در این پلتفرم، اطمینان داشته باشید. در صورتی که تمایل دارید یک سرمایه گذاری ایمن، با سود جذاب را بدون دغدغه تجربه کنید، همین حالا می‌توانید با مراجعه به پروژه‌های آکومتر، سرمایه گذاری خود را آغاز کنید.

مطالب مرتبط