سرمایه گذاری با ربع سکه

زمان تقریبی مطالعه : 5 دقیقه
سرمایه گذاری با ربع سکه
فهرست مطلب
آیا تمایل داری ؟!

برای تغییر این متن بر روی دکمه ویرایش کلیک کنید. لورم ایپسوم متن ساختگی با تولید سادگی نامفهوم از صنعت چاپ و با استفاده از طراحان گرافیک است.

ربع سکه به علت قیمت پایین‌تر از تمام سکه و نیم سکه، از محبوبیت زیاد برای سرمایه گذاری برخوردار بوده و تقاضا برای آن بیشتر است. البته این محبوبیت، بی‌دلیل یا اشتباه نیست. زیرا سرمایه گذاری روی ربع سکه، سودآوری بالا دارد.

با این وجود، سرمایه گذاری روی ربع سکه نیازمند شناخت این بازار و آگاهی درباره نکات مختلفی مثل روش‌ها، زمان مناسب برای خرید و رویکردهای سرمایه گذاری روی آن است. به همین منظور، در این مقاله اطلاعات مهم درباره سرمایه گذاری با خرید ربع سکه را توضیح می‌دهیم.

چند نوع ربع سکه داریم

ربع سکه را می‌توان از لحاظ رسمیت به ۲ دسته زیر تقسیم کرد:

  • ربع سکه بانکی
  • ربع سکه غیر بانکی

ربع سکه بانکی، سکه‌هایی هستند که به صورت رسمی توسط بانک مرکزی ضرب می‌شوند. این سکه‌ها دارای ضمانت بانک مرکزی هستند و به همین دلیل از اعتبار بالایی برخوردارند. به معنا که شما می‌توانید از میزان عیار و وزن آن‌ها اطمینان داشته باشید.

اما ربع سکه غیر بانکی، توسط کارگاه‌های خصوصی تولید می‌شود. بنابراین این ربع سکه‌ها استاندارد خاصی نداشته و ممکن است وزن یا حتی عیار آن‌ها متفاوت باشد. ربع سکه‌های بانکی را نیز می‌توان در ۳ دسته زیر تقسیم‌بندی کرد.

  • ربع سکه پهلوی
  • ربع سکه طرح قدیم
  • ربع سکه طرح جدید

ربع سکه پهلوی از سال ۱۳۳۸ تا ۱۳۵۸ ضرب می‌شدند. در حال حاضر همچنان ربع سکه پهلوی در بازار وجود دارد. اما خرید و فروش آن بین عموم مردم کمتر اتفاق می‌افتد و متقاضی آن بیشتر کلکسیون‌دارها هستند.

ربع سکه طرح قدیم از سال ۱۳۵۸ تا سال ۱۳۷۰ ضرب می‌شد و پس از سال ۱۳۷۰ شاهد ربع سکه‌های طرح جدید بودیم. اصلی‌ترین تفاوت ظاهری این دو ربع سکه این است که در یک روی ربع سکه طرح قدیم، ۳ بار نام علی دیده می‌شد. در ربع سکه طرح جدید، این نام جای خود را به تصویری از امام خمینی داده است. 

با توجه به این توضیحات ممکن است ۲ سوال ذهن شما را درگیر کند. اول اینکه چطور سکه بانکی را از سکه غیر اصل و غیر بانکی تشخیص دهید؟ دوم اینکه بهتر است ربع سکه طرح قدیم بخریم یا طرح جدید؟ در ادامه به این سوالات پاسخ می‌دهیم.

پیشنهاد می‌کنیم این مطلب هم بخوانید : سرمایه گذاری با پول کم

چگونه ربع سکه اصل را تشخیص دهیم

تشخیص دقیق ربع سکه اصل (بانکی) از ربع سکه غیر اصل (غیر بانکی) به سادگی میسر نیست. اما چک کردن موارد زیر می‌تواند به شما در این تشخیص کمک کند.

  • بررسی نوشته‌های بسته‌بندی: ربع سکه بانکی نوشته‌ها و چاپ منظم، دقیق و تمیزی دارند، ممکن است ربع سکه غیر اصل از جهت به دقیق و ظرافت ربع سکه بانکی نباشد.
  • بررسی وکیوم بسته‌بندی: وکیوم بسته‌بندی ربع سکه بانکی فاقد حباب است. اما بسته‌بندی ربع سکه بانکی ممکن است دارای حباب باشد.
  • بررسی وزن سکه: وزن ربع سکه بانکی ۲/۰۳۳ گرم است (بودن بسته‌بندی) اما وزن ربع سکه بانکی می‌تواند متفاوت باشد.
  • بررسی کیفیت ساخت: ربع سکه بانکی از کیفیت ساخت بالایی برخوردار است. کنگره‌ها و شیارها در این ربع سکه دقیق، منظم و یکسان است. چنین نظمی معمولا در ربع سکه غیر اصل دیده نمی‌شود.

پیشنهاد می‌کنیم این مطلب هم بخوانید : سرمایه گذاری با 30 میلیون

ربع سکه طرح قدیم بخریم یا جدید

خرید ربع سکه طرح جدید بسیار متداول‌تر است. ما هم خرید ربع سکه طرح جدید را توصیه می‌کنیم. البته بهتر است تفاوت‌های ربع سکه طرح قدیم و جدید (به غیر از تفاوت ظاهری) را که در ادامه آورده‌ایم بدانید تا نسبت به مزایا و معایب آن آگاه باشید.

  • قیمت ربع سکه طرح قدیم، مخصوصا قبل از ۱۳۸۶ پایین‌تر است
  • عرضه ربع سکه طرح قدیم کمتر است
  • تقاضا برای ربع سکه طرح قدیم کمتر است
  • نقدشوندگی ربع سکه طرح قدیم کمتر است
  • حباب ربع سکه طرح جدید بیشتر است

شاید برای شما هم سوال شده باشد که چرا قیمت ربع سکه قبل ۸۶ پایین است؟ وقتی عرضه ربع سکه طرح قدیم کمتر شده است، تقاضا هم برای آن کمتر است، همین باعث شده است که حباب ربع سکه قدیم کمتر باشد. در نتیجه قیمت کلی آن کمتر از ربع سکه طرح جدید است.

پیشنهاد می‌کنیم این مطلب هم بخوانید : سرمایه گذاری در طلا یا دلار

حباب ربع سکه چیست

حباب ربع سکه، همان اختلاف قیمت واقعی ربع سکه با قیمتی است که در بازار معامله می‌شود. علت این اختلاف قیمت، تقاضای بالایی است که برای ربع سکه در بازار وجود دارد.

هر چند برخی از حباب ربع سکه به عنوان یک عامل منفی یاد می‌کنند، اما حقیقت این است که حباب ربع سکه، تیغی دو لبه است. یعنی هم می‌تواند به سود شما باشد، هم می‌تواند به ضرر شما عمل کند. این مفهوم را در ادامه توضیح می‌دهیم.

حباب ربع سکه معمولا حدود ۵۰ درصد از قیمت واقعی آن است. حالا اگر شما ربع سکه را در زمانی خریداری کنید که حباب آن کمتر از ۵۰ درصد است، قطعا سود بیشتری بدست می‌آورید، اما اگر زمانی خرید کنید که درصد حباب آن بیش از ۵۰ باشد، احتمال اینکه حاشیه سود شما کم شود، وجود دارد.

پیشنهاد می‌کنیم این مطلب هم بخوانید : سرمایه گذاری در سکه

ربع سکه از کجا بخریم

ربع سکه را می‌توانید به روش‌های زیر خریداری کنید.

  • خرید از طلافروشی‌ها
  • خرید در حراج بانک مرکزی
  • خرید از واسطه
  • خرید از بورس

خرید از طلافروشی یکی از مرسوم‌ترین و بهترین روش‌های خرید ربع سکه است. یکی از راه‌های دیگر، خرید ربع سکه در حراج بانک مرکزی است. معمولا حراج سکه جهت کنترل قیمت انجام می‌شود. بنابراین این حراج می‌تواند فرصت خوبی برای خرید باشد.

خرید از واسطه ریسک‌های زیادی دارد. زیرا شما نمی‌توانید از اصالت آن اطمینان داشته باشید. اما خرید ربع سکه از بورس، روش جدیدتری است که بسیاری از مشکلات مثل نگرانی از تقلبی بودن یا ریسک سرقت و مفقود شدن را از بین می‌برد.

مشاوره رایگان سرمایه گذاری بگیر!

میدونی که فرصت‌های سرمایه گذاری با ریسک کم و سود بالاتر از ربع سکه هم هست؟ اگه میخوای بدونی همین الان شماره‌ت رو وارد کن!

نحوه خرید ربع سکه در بورس

برای خرید ربع سکه از بورس می‌توانید مراحل زیر را طی کنید

  • ورود به سایت بورس، سایت یا برنامه موبایلی کارگزاری خود
  • جست‌وجوری عبارت ربع سکه
  • انتخاب یکی از نمادهایی که تاریخ سررسید آن‌ها تمام نشده است

در سایت بورس یا کارگزاری خود با نمادی مشابه «سكه0312ن06 – ربع سكه 0312 رفاه (ن)» روبرو می‌شوید. اگر به این نماد دقت کنید، کاملا مشخص است که مربوط به ربع سکه است. در برخی از نمادهای دیگر، به جای عبارت ربع سکه، تمام سکه مشاهده می‌کنید. بنابراین با دقت به عنوان نماد، می‌توانید نماد مربوط به ربع سکه را پیدا کنید.

نکته دیگر چهار رقمی است که در کنار کلمه سکه نوشته شده است. دو رقم سمت راست مربوط به ماه و دو رقم سمت چپ مربوط به سال سررسید این نماد است. در نماد «سكه0312ن06 – ربع سكه 0312 رفاه (ن)»، تاریخ سررسید ربع سکه، برج ۱۲ از سال ۱۴۰۳ است.

اهمیت تاریخ سررسید از این جهت است یا باید پیش از آن ربع سکه خود را بفروشید، یا باید در تاریخ سررسید به پشتیبانی کارگزاری خود تماس بگیرید تا ربع سکه شما را به نماد جدید منتقل کنند. 

خرید ربع سکه به صرفه است

خرید ربع سکه برای سرمایه گذاری مزایا و معایبی دارد که باید به آن‌ها توجه کنید. توجه به این موارد است که به صرفه بودن یا نبودن آن را مشخص می‌کند.

مزایای خرید ربع سکه برای سرمایه گذاری

  • حفاظت از پول شما در برابر تورم
  • دارایی امن در زمان بحران‌ها
  • نقدشوندگی بالا
  • امکان بیشتر خرید به دلیل قیمت کمتر
  • بازدهی مناسب در بلند مدت

ربع سکه به علت ارزش ذاتی خود حتی در زمان بحران‌هایی مثل جنگ، امن‌ترین دارایی برای سرمایه گذاری به حساب می‌آید. همچنین رفتار تاریخی ربع سکه نشان می‌دهد که رشد آن همواره بیش‌تر از تورم است، بنابراین محافظی خوبی دربرابر تورم به حساب می‌آید.

همچنین قیمت پایین‌تر آن به نسبت سایر سکه‌ها، تقاضای بالا برای آن بوجود آورده است. همین تقاضای بالا باعث شده است که قدرت نقدشوندگی آن بسیار بالا باشد. بنابراین می‌توانید از بابت فروش آن در زمانی که به پول خود نیاز دارید، آسوده خاطر باشید.

پیشنهاد می‌کنیم این مطلب هم بخوانید : سرمایه گذاری با خرید سکه پارسیان

معایب خرید ربع سکه برای سرمایه گذاری

  • هزینه نگهداری و امنیت
  • نوسان بالا
  • سود کم یا احتمال ضرر در کوتاه مدت
  • کاهش قدرت نقدشوندگی در زمان رشد زیاد حباب
  • حباب قیمتی بالا

در صورتی که ربع سکه را به روشی غیر از خرید از بورس تهیه کنید، همواره در معرض ریسک تقلب، سرقت و گم شدن سکه قرار دارید. 

نوسان بالای قیمت ربع سکه ریسک خرید شما را مخصوصا در کوتاه مدت افزایش می‌دهد. به عبارت دیگر، اگر در بازه زمانی کمتر از یک سال به پول خود نیاز دارید، خرید ربع سکه ریسک بسیار زیادی دارد و ممکن است به جای سود، ضرر نصیب شما شود.

خرید ربع سکه برای سرمایه گذاری به چه کسانی توصیه می‌شود؟

اگر نگاه بلند مدت دارید، پول شما کم است و به خرید تمام سکه نمی‌رسد، خرید ربع سکه برای سرمایه گذاری انتخاب مناسبی است. توجه داشته باشید که اگر هدف شما کوتاه مدت باشد، احتمال ضرر کردن‌تان بیش از سود است.

اگر در کمتر از یک سال می‌خواهید به سود برسید و ریسک‌پذیری کمی دارید، می‌توانید از پلتفرم آکومتر برای خرید متری مسکن استفاده کنید. آکومتر امکان سرمایه گذاری آنلاین به صورت خرید متری را فراهم کرده است. برای کسب اطلاعات بیشتر درباره این روش می‌توانید مقاله «فروش متری مسکن چیست؟» را مطالعه کنید.

با استفاده از پلتفرم آکومتر، می‌توانید با ریسک کم، در بازه زمانی ۶ تا ۹ ماه، علاوه بر رشد بازار ملک از سود ساخت و ساز هم بهره‌مند شوید. در صورت تمایل برای سرمایه گذاری در ملک از طریق آکومتر یا برای دریافت مشاوره رایگان در این خصوص، می‌توانید با شماره ۰۲۱۹۱۰۹۹۱۱۸ تماس حاصل فرمایید.

مطالب مرتبط